Weganizm jest bardziej rygorystyczną formą wegetarianizmu, co oznacza rezygnację nie tylko z żywności pochodzenia zwierzęcego, ale także z jaj, miodu, mleka i jego pochodnych.
Zwolennicy tego stylu życia często uzupełniają dietę o mało rozpowszechnione produkty roślinne, które idealnie sprawdzają się także w przygotowywaniu pysznych, zdrowych i w pełni wegańskich deserów. Takie słodkości mają niski indeks glikemiczny i są doskonale wchłaniane przez nasz organizm. Jest to więc nie tylko przyjemne urozmaicenie codziennej diety, ale też niezwykła korzyść dla zdrowia.
Ciasteczka pomarańczowe
Dzięki mące kukurydzianej ciasteczka są delikatne i chrupiące. Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj dodatkowo syrop, np. z agawy.
Składniki:
- pomarańcze – 1 szt.;
- cukier – 50 g;
- woda – 50 ml;
- mąka kukurydziana – 150 g;
- olej roślinny – 3 łyżki;
- cynamon – 1 łyżeczka;
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
- W głębokiej misce połącz mąkę kukurydzianą, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Do osobnej miski zetrzyj skórkę pomarańczową. Następnie wyciśnij z pomarańczy sok i trochę miąższu. Wlej do tego olej roślinny i wodę. Wymieszaj.
- Połącz płynne i suche składniki. Zagnieć na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, ale uważaj, by ciasto nie zrobiło się zbyt gęste.
- Podziel ciasto na kulki o tej samej wielkości.
- Na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem ułóż kulki w odległości 3–4 cm od siebie. Lekko dociśnij je, aby uzyskać płaski kształt.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez około 20 minut.
Napoleonki wege
Delikatne i rozpływające się w ustach. Dzięki mleku roślinnemu wegańscy miłośnicy słodkich kremów nie muszą z nich rezygnować.
Składniki:
- mąka – 3 łyżki;
- otręby – 3 łyżki;
- zimna woda – 1–1,5 łyżki;
- olej roślinny – 1 łyżka;
- sól – 0,5 łyżeczki.
Składniki na krem:
- mleko sezamowe – 700 ml;
- kasza manna – 15 łyżeczek;
- mąka – 2 łyżki;
- cukier – 1 łyżeczka;
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie wlej do nich olej.
- W trakcie zagniatania ciasta stopniowo dodawaj wodę.
- Podziel masę na 12 identycznych części, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.
- Każdą część rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe, nadając im taki sam kształt.
- Piecz ciasto w piekarniku przez 10–15 minut w temperaturze 180℃ – gotowe powinno być kruche i chrupiące. Pokrusz jedno z ciastek do posypania.
- W szklance mleka sezamowego równomiernie wymieszaj mąkę.
- Resztę mleka wymieszaj z kaszą manną, cukrem i wanilią. Mieszankę zagotuj w garnku.
- Gdy zacznie się gotować, dolewaj powoli mleko z mąką, cały czas mieszając.
- Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz złóż napoleonki i pozostaw je na kilka godzin w lodówce.
Babeczki marchewkowe
Do babeczek możesz też dodać suszone owoce: morele, rodzynki, śliwki. Orzechy włoskie również świetnie komponują się z marchewką.
Składniki:
- marchewka – 200 g;
- mąka pszenna –150 g;
- cukier – 100 g;
- pomarańcze – 1–4 szt.;
- olej roślinny – 70 ml;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- cynamon – 1 łyżeczka;
- sól – 1 szczypta.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewki i zetrzyj na tarce.
- Wyciśnij sok z pomarańczy – do pieczenia potrzebujesz około 80 ml.
- W jednej misce połącz mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon.
- Dodaj startą marchewkę i olej roślinny. Wymieszaj.
- Dodaj sok pomarańczowy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Włóż papierowe osłonki do foremek na muffiny. Wlej do nich ciasto do ¾ objętości.
- Piecz muffiny w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez około 25 minut.
Zdjęcie główne: Brooke Lark/unsplash.com