Dania z makaronem to bodaj najprostsze i najpopularniejsze dania na obiad i kolację. Makaron często gości na Twoim stole i chcesz go jakoś urozmaicić? Zobacz nasze propozycje i wyczaruj dziś na kolację pyszne danie z makaronu!
Wypróbuj sprawdzony przepis na rosyjski makaron po marynarsku!
Składniki:
– 400 g mięsa mielonego wołowego,
– 250 g makaronu penne,
– cebula,
– pieprz, sól.
Przepis:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce stołowej tłuszczu. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje.
2. W międzyczasie ugotuj makaron. Zanim go odcedzisz, zachowaj trochę wody.
3. Gotowy makaron wymieszaj z mięsem i cebulą. Dodaj parę łyżek wody z makaronu. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki:
– 300 g spaghetti,
– 300 g pieczarek,
– 100 g boczku,
– śmietanka 10%,
– cebula.
Przepis:
1. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie.
2. Wszystkie składniki pokrój w kostkę. Najpierw podsmaż przez 3 minuty cebulę i boczek, następnie dodaj pieczarki. Smaż całość bez przykrycia do momentu wyparowania wody.
3. Dodaj śmietankę i ulubione przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia.
4. Uzyskany sos połącz ze spaghetti. Pyszny makaron po francusku gotowy.
Makaron z pomidorami to świetny wybór dla jaroszy i wielbicieli spaghetti!
Składniki:
– 300 g spaghetti,
– śmietanka lub śmietana,
– cebula i czosnek,
– ser żółty,
– 3 pomidory,
– natka pietruszki lub bazylia.
Przepis:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż je razem z czosnkiem i cebulą.
2. W międzyczasie ugotuj i przecedź spaghetti. Wymieszaj z pomidorami, dodaj śmietankę, starty ser i ulubione przyprawy.
3. Danie przełóż na talerze i posyp świeżą natką lub bazylią.
Składniki:
– 300 g makaronu (dowolnego),
– 150 g pieczarek,
– śmietana,
– cebula,
– przyprawy do smaku,
– 2 stołowe łyżki mąki.
Przepis:
1. Ugotuj makaron i odlej większą część wody.
2. Cebulę pokrój i podsmaż. Gdy nabierze złocistego koloru, dodaj pieczarki. Podsmażaj, aż wyparuje woda. Następnie dodaj mąkę i trochę masła. Gdy zasmażka się zarumieni, wlej śmietanę i trochę wody, w której gotował się makaron.
3. Wymieszaj sos z makaronem, dodaj zieleninę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kotlety z makaronu to przykład na to, jak nie marnować jedzenia. Do kotletów możesz dodać dowolne warzywo – nie tylko paprykę.
Składniki:
– porcja ugotowanego makaronu,
– 3 jajka,
– wędlina, ser żółty,
– papryka, zielenina.
Przepis:
1. Wszystkie składniki poza jajkami przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksuj w blenderze.
2. Do farszu dodaj 2 ubite białka i 2 całe żółtka razem z jednym jajkiem. Całość dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą.
3. Z masy uformuj małe kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złocistego koloru.
4. Kotlety podawaj posypane zieleniną.
Chcesz przenieść się do czasów dzieciństwa? Wypróbuj prosty przepis na makaron z serem! Możesz go przyrządzić na słodko lub słono.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
– 200 g makaronu (dowolnego),
– 200 g białego sera,
– sól lub cukier,
– 25 g masła.
1. Makaron ugotuj i odcedź, przełóż z powrotem do garnka. Rozpuść w tym samym naczyniu masło.
2. Ser biały rozdrobnij widelcem albo przetrzyj przez grube sito. W wariancie na słono do twarogu dodaj sól i zieleninę, w wariancie na słodko – cukier albo konfiturę.
3. Wymieszaj makaron z twarogową masą.
Zdjęcie główne: Bozhin Karaivanov/unsplash.com